Over ons

MUZIEKCENTRUM NOISE GATE

VISIE EN MISSIE

Noise Gate is een muziekeducatieve organisatie, die aan de muzikant mogelijkheden wil geven om zijn of haar muziekcapaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarbij gaan we uit van het concept 'muziekcentrum': letterlijk en figuurlijk een centrum zijn voor muzikaal experiment en plezier, onder begeleiding van professionele coaches uit de pop-, rock-, dance- en hiphopwereld.

In het proces 'van zolderkamer naar podium' bieden we zowel muziekeducatie (cursussen, workshops, stages, ...) als logistieke steun (repetitieruimtes en een kleine PA-verhuurdienst, ...). De muziekeducatieve activiteiten beslagen een zo breed mogelijk spectrum: van rockmuziek over dj tot digitale audio. Praktijkgerichte, technische training wordt steeds gecombineerd met eigen inventiviteit en creativiteit. Met de uitbreiding van de repetitieruimtes is Noise Gate een waardig Muziekcentrum geworden. Met 4 degelijke geluidsdichte ruimtes en een try out room, waarin zowel kan gerepeteerd worden, als gejammed als het beleven van een mini-concertje.

Noise Gate speelt in op de noden van de muzikant en richt zich zowel naar de amateurmuzikant, semi-professional en professional als naar organisaties, scholen, bedrijven etc. Laagdrempeligheid voeren we hoog in het vaandel: zoveel mogelijk mensen moeten kunnen participeren.   

 

HISTORIEK:

Wat begon als een zoveelste idee aan den toog, groeide uit tot een polyvalent muziekcentrum. In 1997 zaten de volgende 4 personen bij elkaar: Izy Holvoet, Hugo Tanghe, Kristien De Vits en Dirk jans. Wat als....we repetitieruimten creêren?

 Izy had te kampen met politiebekeuringen owv geluidshinder met zijn band, Kristien werkte toen aan subsidiedossiers voor haar toenmalige job binnen de sociale sektor, Hugo had connecties op de Vlaamse Overheid en Dirk Jans was een Ternatenaar met nationale muziekfaam als drummer bij De Mens, ieder had een meerwaarde.

Al gauw werd er prospectie uitgevoerd, tot over de grenzen heen ( Nederland) en know how uitgewisseld met de Muziekodroom ( Hasselt). Met een optie op een leegstaand pand, de steun van Rock Ternat, de KBC en een hoop passie en enthoesiasme slaagden we erin om de eerste subsidie binnen te halen. En de trein was vertrokken.

Twee zware jaren met verbouwingswerken ( eigenhandig) volgden. Op het sein van de geluidsingenieur  ( aantal decibels binnen de limiet), werden de GATES op 2 september 2001 officiëel geopend.  Kristien was toen juist bevallen van haar eerste dochter, haar dochters naam kreeg een plaatsje in he centrum. Kristien, Hugo, Izy en Dirk ontvingen de eerste bands met veel gitaargeweld en al gauw haalden ze grote sponsors binnen oa KBC, ADAMS, Dynacord, Electrovoice, Key Music sprong mee op de kar, enz... Met de start van de Rockschool volgden de lesgevers: Erik Van Biesen ( GORKI), Steven Van Havere ( ARID), Ronny Mossuse, Sean D Hondt, Kloot Per W, Dirk Vanderlinden, Thomas Vanelslander ( Raymond van het Groenewoud) en zo verwierf Noise Gate haar plaatsje, mede danzij POPPUNT, tussen de groten ( Muziekodroom, Nijdrop, het Depot,..). Noise Gate gaf later het kruid door aan oa TRIX ( Antwerpen), Muziekcentrum Goedleven ( Gent)  en Metronoom ( Brugge). 

Kristien werkte zich op tot coördinator met een ploeg van 5 personeelsleden en een uitgebreid netwerk van partners en organisaties. Het waren gouden tijden sinds de opstart 2001 tot 2010, met veel nieuwe cursussen, workshops en concerten. Ternat en de Provincie Vlaams Brabant schoven aan in de rij subsidiërende overheden tot het verdict binnensloeg in 2010: einde termijn Vlaamse Overheid ( Min. Schauvliege). Inkrimpen en snoeien alom, maar de kernactiviteiten bleven overeind: repetitieruimtes en rockschool.Tweemaal ontving Noise Gate infrastructuursubsidies ( FoCI) en kon hiermee de opnamstudio en de polyvalente zaal voltooien. Later breidde Noise Gate uit met drie extra repetitieruimtes en een vernieuwd sanitair. Maar dit laatste ging ten kostte van een herstructurering ( owv 2 faillissementen van bouwfirma's). Filip Heylens ontfermde zich over de Rockschool en later de educatieve vleugel binnen Noise Gate. Hij richtte recent Rock 'n' Roll Highschool op, Mark en Niko stapten mee in de boot. Izy bleef van bij de start tot op heden all-around tecnicus en vrijwilliger in de bouwwerken. Hugo behield ook zijn post als penningmeester en administratief beheerder en richtte een eigen bedrijf op MIXART als kunstenaar. Kristien blijft algemeen coördinator van Muziekcentrum Noise Gate.

Noise Gate wierp enkele dikke vruchten af, oa Jan Paternoster ( The Black Box Revelation), Max Colombie ( Oscar and the Wolf), gaf prijzen weg aan Intergallactic Lovers en The Van Jets en was en is er tenslotte voor iedereen!

 

 

 

WAAR

Muziekcentrum NOISE GATE: Assesteenweg 218, 1742 Ternat

WIE IS WIE

VZW STUDIO NOISE GATE 

Voorzitter: De Vits Kristien

Ondervoorzitter: Holvoet Izy

Penningmeester: Hugo Tange

ORGANISATIE:

De Vits Kristien: coördinator  Muziekcentrum Noise Gate ( educatie en logistiek).

verantwoordleijke voor repetitieruimtes, try out room en concerten (Ternat) + financies en infrastructuur .

Izy Holvoet: all around (geluids)technieker

Hugo Tanghe: administratie